Home Algemeen Agenda Gorzenklok Web-kapel Geschiedenis Kerkgebouw Vr.Stichting


BRONNEN OVER DE GORZEN     <=terug

Op deze pagina staan enkele geschreven bronnen over de geschiedenis van de Gorzen en tijdsbeelden van de Gorzen. (Deze lijst wordt uitgebreid en de verwijzingen worden nog gecorrigeerd/compleet gemaakt) 


Het Gorzen Alfabet (A3-formaat) - met bijgevoegd boekje "Wat verdween, 47 herinneringen aan de Gorzen" (2007). Geschreven door Sanneke van Hassel. Vanaf mei 2007 gratis voor bewoners van de Gorzen, verkrijgbaar bij BVSZ en Clubhuis Zuid. Uitgegeven door het Gemeentearchief te Schiedam.

De hoogwaterklok van de Gorzen - een museumstuk (2003). Geschreven door S.J. Rosman. Verschenen in Scyedam, jrg.29e/1. Uitgegeven door de Schiedamse Historische Vereniging te Schiedam.

1927-2002, 75 Jaar boegbeeld van de Gorzen. Een korte geschiedenis van de Heilig Hartkerk in Schiedam (2002). Geschreven door Ted Konings (red.), e.a., ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van de Heilig Hartkerk. Uitgegeven door de Heilig Hartparochie te Schiedam.

Een wijk met Pit (1997). Geschreven door Kor Kegel. Fotoboek met uitgebreide bijschriften, uitgegeven t.g.v. het 25-jarig bestaan van de Bewonersvereniging Schiedam-Zuid. Uitgegeven door de BVSZ te Schiedam.

De Gorzen en Hoofdstraat in vroeger dagen (1997). Geschreven door L. Bitter. Verschenen in Scyedam, jrg.23e/1. Uitgegeven door de Schiedamse Historische Vereniging te Schiedam.

Het Hoofd en omgeving (1996). Geschreven door Cees van der Geer. Een boekje met historische afbeeldingen, gepubliceerd in het kader van de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum rond de jaarwisseling van 1995/1996. Uitgegeven door de Stichting Fonds Historische Publikaties Schiedam, te Schiedam.

Omzwervingen door de Gorzen (1995). Geschreven door H. Kiela. Fotoboek met uitgebreide bijschriften, vervolg op het boekje uit 1991. Uitgegeven door: De Drie Glazen te Vlaardingen.

De Gorzen en omgeving (1991). Geschreven door H. Kiela. Fotoboek met uitgebreide bijschriften. Uitgegeven door: De Drie Glazen te Vlaardingen.

Laat de Gorzen de Gorzen blijven (1987). Geschreven door Kor Kegel en Nel Maagdenberg. In het boekje wordt aan de hand van 15 interviews een beeld van de Gorzen gegeven. Uitgegeven door de BVSZ te Schiedam.

De geschiedenis van de Bethelkerk (1982). Geschreven door W.Chr. de Bree. In dit artikel is een bebouwingsgeschiedenis van de Gorzen opgenomen. Verschenen in Scyedam, jrg.8e/4. Uitgegeven door de Schiedamse Historische Vereniging te Schiedam.

Special over de Gorzen (1971) in: De Schiedamse Gemeenschap (jrg.23, nr.7, okt/nov.1971). Dit tijdschrift is uitgegeven door De Schiedamse Gemeenschap te Schiedam.

Veertig van de vierhonderd jaren Gorzen, grepen uit de geschiedenis (1958). Geschreven door C. Hammann. Verschenen in: Sursum Corda, jrg.13, nr.665 (14 juni 1958). Uitgegeven door de gezamenlijke parochies van Schiedam.

Parochie van het H. Hart, Gorzen (zonder datum). Een map uit de collectie Abma, nr.151a. Te raadplegen in het Schiedams Gemeentearchief.

<=terug