Home Algemeen Agenda Gorzenklok Web-kapel Geschiedenis Kerkgebouw Vr.Stichting


OPEN MONUMENTENDAG 8-9-2007     <=terug

De éénentwintigste versie van Open Monumentendag heeft als thema Moderne Monumenten. Een thema dat onze kerk (gebouwd 1925-1926) op het lijf geschreven is.

Moderne Monumenten (1900-1965) in Nederland

In de twintigste eeuw kreeg de Nederlandse architectuur weer een eigen gezicht. Aan de wieg van deze ontwikkeling stond de architect H.P. Berlage, doorgaans gezien als de vader van de moderne Nederlandse architectuur. Met zijn aandacht voor een heldere constructie en eerlijk materiaalgebruik maakte hij de weg vrij voor de golvende vormen in baksteen van de Amsterdamse School en voor de rechte lijnen en moderne bouwmaterialen als staal, beton en geprefabriceerde panelen van Het Nieuwe Bouwen of functionalisme. De Amsterdamse School nam een grote vlucht na de Eerste Wereldoorlog, toen mede door de Woningwet uit 1901 voor volkswoningbouw grote opdrachten werden gegeven en hele woonwijken in deze stijl werden opgetrokken. Voorbeelden van de Amsterdamse School zijn volop te vinden in Amsterdam (de wijken Zuid en de Rivierenbuurt). Bekende voorbeelden zijn het gebouw De Dageraad en het Beursgebouw.
De aanhangers van Het Nieuwe Bouwen wilden licht, lucht en ruimte. De Van Nellefabriek in Rotterdam en Sanatorium Zonnestraal in Hilversum zijn beroemde voorbeelden.

De H.Hartkerk te Schiedam (architect: Han Groenewegen) heeft van beide stromingen elementen in zich. Het betonnen en stalen skelet is door de 'eerlijke bouwmaterialen' aan het zicht onttrokken. De overal aanwezige parabolische vormen sluiten aan bij de Amsterdamse school, terwijl de afwezigheid van versieringen en de grote open ruimte weer meer aansluiten bij het Nieuwe Bouwen.

 

De industriële uitstraling van het functionalisme riep ook weerstand op en daarom begonnen halverwege de jaren twintig enkele architecten weer aanknopingspunten te zoeken bij de architectuur uit het verleden. De stijl van deze traditionalisten, met voorop de Delftse hoogleraar M.J. Granpré Molière, wordt ook de Delftse School genoemd. Vertegenwoordigers van zowel de Delftse School als het functionalisme kregen na de Tweede Wereldoorlog veel bouwopdrachten. Naast het herstel van havens, industrie en infrastructuur verrezen in deze periode van wederopbouw massaal nieuwe woonwijken met gestandaardiseerde eengezinswoningen en flatgebouwen om volksvijand nummer één in de jaren vijftig, de woningnood, te bestrijden.

Het museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam is een bekend voorbeeld van de Delftse School.

Schiedam

In de periode na 1900 kreeg ook in Schiedam nieuwe gebouwen een ander, modern gezicht. Drie architecten hebben destijds hun stempel gedrukt op Schiedam. De meest bekende is Piet Sanders, van wie in diverse wijken nog veel woningen staan, zoals in de Fabristraat in West en het Heenvlietseplein in Zuid. Piet Sanders heeft onder andere de Oude Passage ontworpen en het Sint Jacobs Gasthuis waar het Stedelijk Museum Schiedam in gehuisvest is. Maar ook de architecten Arie Stahlie, die het Hofje van Belois en Monopole ontwierp, en Theodorus E.J. Kramers, van de Hollandiafabriek, zijn van belang geweest voor het uiterlijk van Schiedam na de eeuwwisseling.

Andere voorbeelden van Moderne Monumenten in Schiedam zijn het pompstation aan de Rotterdamsedijk en de HAV Bank (architect W.M. Dudok) aan de Gerrit Verboonstraat. Beide panden zijn geopend voor het publiek. Ook het Julianapark is een bezoek waard. Het park werd in 1928 geopend als geschenk aan Koningin Wilhelmina ter ere van haar dochter, en waar op Open Monumentendag diverse activiteiten plaatsvinden.

Hoewel ditmaal de Moderne Monumenten voor het voetlicht staan, is er natuurlijk ook aandacht voor de andere beeldbepalende panden die Schiedam telt. Begin september is een boekje verkrijgbaar bij de Stadswinkel en de VVV, met alle informatie over Open Monumentendag 2007 in Schiedam.

De H.Hartkerk (Gorzenkerk)

Vanaf 10.00 staan er in onze kerk deskundige gidsen klaar om meer over het gebouw en interieur te vertellen. Ook zijn er interessante foto's te bekijken van onze kerk.

Wij verwelkomen u graag op Open Monumentendag in onze kerk.
Datum: zaterdag 8 september 2007, tijd: 10.00-16.00 uur.

(Een groot deel van de bovenstaande informatie is afkomstig van: de websites www.openmonumentendag.nl en www.ontdekschiedam.nu/evenementen/)


Enkele medewerkers aan de Open Monumentendag 2006 in de H.Hartkerk.
V.l.n.r.: Henny Leerentveld, Jaap Bel, Margo Heinsbroek en Anneke Bel.


<=terug