Home Algemeen Agenda Gorzenklok Web-kapel Geschiedenis Kerkgebouw Vr.Stichting


VERSLAG OPEN MONUMENTENDAG 9-9-2006     <=terug


Open Monumentendag vierde in 2006 het twintigjarige jubileum en dat betekende Feest!
De Heilig Hartkerk sloot bij dit thema aan met een tentoonstelling over kerkelijke huwelijken in onze parochie.

Gedurende de dag mocht de kerk zich verheugen in ruim 60 bezoekers, haast het dubbele van een 'gewone' monumentendag. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door de huwelijkstentoonstelling. Veel inzenders van trouwfoto's kwamen naar de kerk. Er waren bezoekers die elkaar sinds 50 jaar weer ontmoetten in de Heilig Hartkerk!

Op de tentoonstelling hingen op drie informatieborden foto's van het kerkelijk huwelijk van ruim twintig bruidsparen. Voorin de kerk lagen alle (vier) trouwboeken van onze parochie, vanaf het jaar 1917. De twee oudste exemplaren worden bewaard in het Schiedams Archief en waren speciaal voor deze tentoonstelling weer naar onze kerk gebracht. Bezoekers konden in deze boeken bladeren met behulp van witte handschoenen. Op het altaar werden twee prachtige trouwjurken op etalagepoppen getoond. Verder waren er een sluier te zien uit de jaren 60, enkele accessoires en een Italiaanse trouwhoed.

Behalve de trouw-tentoonstelling werden ook de kerkschatten van onze parochie weer getoond.
Werd in voorgaande jaren nog gebruik gemaakt van vitrines in bruikleen, sinds dit jaar heeft de parochie de beschikking over een eigen vitrine. Deze was gevuld met prachtige kelken en monstransen en ander goud- en zilverwerk. Bij de waarde moet men zich niet teveel voorstellen. De Heilig Hartparochie is altijd een straatarme parochie geweest en bijgevolg zijn onze kerkschatten slechts voorzien van een dun laagje zilver of bladgoud. Niettemin hebben vele parochianen van hun lage inkomens geldelijk bijgedragen aan de kelken etc., hetgeen alleen daarom al de kerkschatten een bijzondere waarde geeft.

Bijzonder was het met de hand vervaardigde kinderspeelgoed, waarmee 'priestertje' kon worden gespeeld (wat in de decennia rond de oorlog een doodgewone bezigheid was voor jongens uit katholieke gezinnen). De vader van een van onze parochianen had dit in de jaren vijftig voor zijn zoon vervaardigd. Deze collectie bestond uit een kelkje, kaarsenstandaards, een lezenaar, een wierookvat, etc. Allemaal in mini-uitvoering en vervaardigd van koper. Het speelgoed werd gecompleteerd met een heuse mini-kazuifel.

Naast deze mini-kazuifel waren kazuifels uitgestald van onze parochie en van de in ons kerkgebouw ingetrokken 'Engelstalige parochie'. Veel bekijks trok ook de in oorspronkelijke staat teruggebrachte biechtstoel. Verder lagen er afbeeldingen van de bouw van de kerk en kon er achterin de kerk genoten worden van thee of koffie.

Op het eind van de dag werden de kerkschatten weer veilig opgeborgen in de grote kluis. De trouwjurken verdwenen weer in de spreekwoordelijke mottenballen en slechts de informatieborden zijn nog langere tijd in onze kerk te bezichtigen geweest.
Wij zijn benieuwd naar het thema van Open Monumentendag van volgend jaar!


Enkele vaste medewerkers aan de Open Monumentendag in de H.Hartkerk.
V.l.n.r.: Henny Leerentveld, Jaap Bel, Margo Heinsbroek en Anneke Bel.


Huwelijkstentoonstelling op de website van de Heilig Hartkerk
De meeste voor de tentoonstelling ingezonden foto's zijn inmiddels gedigitaliseerd en zullen waarschijnlijk omstreeks oktober op onze website te zien zijn. (De meeste inzenders hebben laten weten hiertegen geen bezwaar te hebben.) De op de tentoonstelling gemaakte foto's zullen eveneens op onze site worden getoond.

<=terug